MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 15 In Memoriam

By | September 19, 2021
image

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 15 In Memoriam

MP Board Class 10th General English The Spring Blossom Solutions Chapter 15 In Memoriam

In Memoriam Textual Exercises

Word Power

1. ‘Ring out’ is a phrasal verb that is made of a verb and preposition. Make some other phrasal verb idioms with the help of the verb ‘ring’.
Answer:
ring round, ring a’round, ring back, ring in, ring off, ring through, ring up.

2. List the things that the poet wants to bring in and the things that should be left out.
Answer:
The things that the poet wants to bring in are truth, people’s well being, noble ways of life, pure laws, love of truth, right and good and everlasting world peace. The things that should be thrown out are falsehood, sad memories of past, misery, poverty, harmful old traditions, cornal desires, sins and greed.

3. Find out the rhyming words for the following words and write them in your notebooks:
gold, cause, peace, rhymes, spite
Answer:
gold – old
cause – laws
peace – disease
rhymes – times
spite – right.

How Much Have I Understand?

A. Answer the following questions. (One or two sentences)
(निम्न प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में दीजिए।)

Question 1.
What does the poet want us to give up in the first stanza of the poem?
(व्हॉट डज द पोऍट वॉन्ट अस टू गिव अप इन द फर्स्ट स्टैन्जा ऑफ द पोएम?)
कवि कविता के प्रथम पद्यांश में हमें क्या छोड़ने को कहता
Answer:
The poet wants us to give up everything that is old. We should also give up falsehood and the memories of the year that is going.
(द पोऍट वॉन्ट्स अस टू गिव अप एव्रीथिंग दैट इज ओल्ड। वी शुड ऑल्सो गिव अप फॉल्सहुड एण्ड मैमोरीज़ ऑफ द ईयर दैट इज़ गोइंग।)
कवि चाहता है कि हम वो सब कुछ छोड़ दें जो पुराना है। हमें झूठ का त्याग करना चाहिए व बीते हुए वर्ष की यादों का भी।

Question 2.
What does the poet say about the memories of the dead people?
(व्हॉट डज़ द पोऍट से अबाऊट द मैमोरीज़ ऑफ द डैड पीपल्?)
कवि मृत व्यक्तियों से जुड़ी यादों के विषय में क्या कहता
Answer:
The poet says that we should gradually drive away or weaken the memories of those who are dead. We should come out of the grief and sorrow.
(ए पोऍट सेज़ दैट वी शुड ग्रैज्युअली ड्राइव अवे और वीकन् द मैमोरीज़ ऑफ दोज़ हू आर डेड। वी शुड कम आऊट ऑफ द ग्रीफ एण्ड सॉरो।)
कवि कहता है कि हमें धीरे-धीरे मृत व्यक्तियों की यादों से व दुःख व विलाप से उबर जाना चाहिए।

Question 3.
What should a proper replacement for old traditions be?
(व्हॉट शुड व प्रॉपर रिप्लेसमेन्ट फॉर ओल्ड ट्रेडिशन्स बी)
पुराने रीति-रिवाजों की जगह सही बदलाव क्या होना चाहिए?
Answer:
There should be new ways of life, better manners and pure laws instead of old traditions.
(देयर शुड बी न्यू वेज़ ऑफ लाइफ, बैटर मैनर्स एण्ड प्योर लॉज़ इन्स्टैड ऑफ ओल्ड ट्रेडिशन्स।)
पुराने रीति-रिवाजों की जगह जीने के नये तरीके, बेहतर ढंग व सही नियम होने चाहिए।

Question 4.
What does the poet say about his sad songs?
(व्हॉट डज़ द पोऍट से अबाऊट हिज़ सैड साँग्स?)
कवि अपने दुःख के गीतों के विषय में क्या कहता है?
Answer:
The poet says to drive away his sad songs and become a complete poet instead.
(द पोऍट सेज़ टू ड्राइव अवे हिज़ सैड साँग्स एण्ड बिकम अ कम्पलीट पोऍट इन्स्टैड।)
कवि अपने दुःख भरे गीत त्यागकर एक सम्पूर्ण कवि बनना चाहता है।

Question 5.
What does the poet want in place of greed for wealth?
(व्हॉट डज़ द पोऍट वॉन्ट इन प्लेस ऑफ ग्रीड फॉर वैल्थ?)
कवि पैसे के लालच के बजाय क्या चाहता है?
Answer:
The poet wants peace instead of greed for wealth.
(द पोऍट वॉन्ट्स पीस इन्स्टैड ऑफ ग्रीड फॉर वैल्थ।)
कवि पैसे के लालच के बजाय शान्ति चाहता है।

Question 6.
What would a proper replacement for war culture be?
(व्हॉट वुड अ प्रॉपर रिप्लेसमेण्ट फॉर वॉर कल्चर बी?)
युद्ध संस्कृति की जगह किसको लेनी चाहिए?
Answer:
Everlasting world peace should be a proper replacement for war culture.
(एबरलास्टिंग वर्ल्ड पीस शुड बी अ प्रॉपर रिप्लेसमेण्ट फॉर वॉर कल्चर।)
दुनिया में स्थायी शान्ति को युद्ध संस्कृति की जगह लेनी चाहिए।

B. Answer these questions in three or four sentences
(निम्न प्रश्नों के उत्तर तीन या चार वाक्यों में दीजिए।)

Question 1.
What are the things suggested by the poet that we should leave?
(व्हॉट आर द थिंग्स सजेस्टिड बाइ द पोऍट दैट वी शुड लीव?)
कवि के अनुसार हमें कौन-सी वस्तुओं का त्याग करना चाहिए?
Answer:
The poet wants that we should give up all the bad things and adopt new good things. We should leave falsehood, sad memories of past, misery and poverty, harmful old traditions, material desires, sins, greed and war.
(द पोऍट वॉन्ट्स दैट वी शुड गिव अप ऑल द बैड थिंग्स एण्ड एडॉप्ट न्यू गुड थिंग्स। वी शुड लीव फॉल्सहुड, सैड मैमोरीज़ ऑफ पास्ट, माइज़री एण्ड पावर्टी, हार्मफुल ओल्ड ट्रेडिशन्स, मेटेरियल डिजायर्स, सिन्स, ग्रीड एण्ड वॉर।)
कवि चाहता है कि हम सब बुरी वस्तुएँ छोड़ दें व नयी अच्छी वस्तुएँ अपनाएँ। हमें झूठ, अतीत की दुःख देने वाली यादें, कन्जूसी व गरीबी, पुराने हानिकारक रीति-रिवाज, सांसारिक इच्छाएँ, पाप, लालच व युद्ध का त्याग करना चाहिए।

Question 2.
What things should be adopted in our life according to the poet?
(व्हॉट थिंग्स शुड बी एडॉप्टेड इन अवर लाइफ एकॉर्डिंग टू द पोऍट?)
कवि के अनुसार हमें कौन-सी वस्तुएँ अपनानी चाहिए?
Answer:
According to the poet we should adopt new things that are good. We should welcome truth, people’s well-being, noble ways of life, pure laws, love of truth, right and good and above all, everlasting world peace.
(एकॉर्डिंग टू द पोऍट वी शुड एडॉप्ट न्यू थिंग्स दैट आर गुड। वी शुड वैलकम टूथ, पीपल्स वेल बीइंग, नोबल वेज़ ऑफ लाइफ, प्योर लॉज़, लव ऑफ टूथ, राईट एण्ड गुड एण्ड अबव ऑल, एवरलास्टिंग वर्ल्ड पीस।)
कवि के अनुसार हमें नयी अच्छी वस्तुएँ अपनानी चाहिए। हमें सत्य, लोगों के भले, जीवन के उत्कृष्ट तरीकों, सच्चे नियमों, सच्चाई से प्रेम, सही व दुनिया में स्थायी शान्ति का स्वागत करना चाहिए।

Question 3.
Which line shows the poet’s concern for poor destitute people, and what is responsible for their plight?
(व्हिच लाइन शोज़ द पोऍट्स कन्सर्न फॉर पूअर डेस्टिट्यूट पीपल, एण्ड व्हॉट इज़ रिस्पॉन्सिबल फॉर देयर प्लाइट?)
कौन-सी पंक्ति कवि की गरीब व हीन व्यक्तियों के प्रति चिन्ता को व्यक्त करती है? उनकी इस दुखद दशा के लिए कौन जिम्मेदार है?
Answer:
The poet’s concern for poor and destitute people is shown by the line:
Ring in redress to all mankind’.
The feud or conflict between the rich and poor is responsible for their plight.

(द पोऍट्स कन्सर्न फॉर पूअर एण्ड डेस्टिट्यूट पीपल् इज शोन बाइ द लाइन
‘रिंग इन रिड्रेस टू ऑल मैनकाइण्ड।’
द फ्यूड और कॉन्फ्लिक्ट बिटवीन द रिच एण्ड पूअर इज रिस्पॉन्सिबल फॉर देयर प्लाइट।)

पंक्ति ‘सारी मानवजाति का सुधार करो’ कवि की गरीब व परेशान लोगों के प्रति चिन्ता को व्यक्त करती है। अमीर व गरीब के बीच का पुश्तैनी झगड़ा उनकी इस दुर्दशा का कारण है।

Question 4.
Explain in your own words-
(i) Ring in the nobler modes of life, with sweeter manners, purer laws.
(ii) Ring out the grief that saps the mind.
(एक्सप्लेन इन योर ओन वर्ड्स-
(i) रिंग इन द नोबलर मोड्स ऑफ लाइफ, विद स्वीटर मैनर्स, प्योरर लॉज़।)
(ii) रिंग आऊट द ग्रीफ दैट सैप्स द माइण्ड।) ऊपर दी गई पंक्तियों का अपने शब्दों में वर्णन कीजिए।
Answer:
(i) Ring in the nobler modes of life, with sweeter manners, purer laws :
The poet wants us to discard old traditions and adopt noble ways of life. He wishes us to follow manners that are better than before and laws that are pure.
(द पोऍट वॉन्ट्स अस टू डिस्कार्ड ओल्ड ट्रेडिशन्स एण्ड एडॉप्ट नोबल वेज़ ऑफ लाइफ ही विशेज़ अस टू फॉलो मैनर्स दैट आर बैटर दैन बिफोर एण्ड लॉज़ दैट आर प्योर।)
कवि चाहता है कि हम पुराने रीति-रिवाजों को छोड़कर जीने के श्रेष्ठ तरीकों को अपनाएँ। वह चाहता है कि हम पहले से अच्छे तौर-तरीके व पवित्र नियम अपनाएँ।

(ii) Ring out the grief that saps the.mind :
The poet wants us to say that we should remove the sorrow from our mind gradually. We should not repent over those whom we have lost always but try to overcome our grief and loss.
(द पोऍट वॉन्ट्स अस टू से दैट वी शुड रिमूव द सॉरी फ्रॉम अवर माइन्ड ग्रैजुअली। वी शुड नॉट रिपेन्ट ओवर दोज़ हूम वी हैव लॉस्ट ऑल्वेज़ बट ट्राइ टू ओवरकम अवर ग्रीफ एण्ड लॉस।)
कवि चाहता है कि हमें अपने दिमाग से अपने दुःख को धीरे-धीरे हटा देना चाहिए। जिन्हें हमने खो दिया है उनके शोक में हमें हरदम शोकाकुल न रहकर अपने दुख व हानि से उबरना चाहिए।

Listening Time

Say whether the following statements are True or False according to the story given in the text.
(सही अथवा गलत बताओ।)

  1. The baker was a kind and generous man.
  2. The poor man used to buy bread from the baker everyday.
  3. The poor man used to stand outside the bakery and enjoy the smell of baking bread.
  4. The baker was angry with the poor man because the poor man would not buy his bread.
  5. The baker wanted the poor man to pay him for enjoying the nice smell coming from his bakery.
  6. The poor man took the baker to court.
  7. The poor man had a lot of money in his pockets.
  8. The baker thought that the judge would give the poor man’s money to him.
  9. The judge thought that the poor man had not done anything wrong.
  10. The judge returned the poor man’s money to him.
  11. The baker won the case against the poor man.
  12. The judge was a clever and wise man.

Answer:

  1. False
  2. False
  3. True
  4. False
  5. True
  6. False
  7. False
  8. True
  9. True
  10. True
  11. False
  12. True.

Speaking Time

Do yourself.
(स्वयं करे।)

Writing Time

Imagine a scene from a play, film, movie, serial or a show you have seen. Describe the scene in your own words in not more than 50 words in your notebook.
(किसी नाटक अथवा सिनेमा का दृश्य याद करो व उसे 50 शब्दों में लिखो।).
Answer:
Students can do themselves.
(छात्र स्वयं करें।)

Things to do

1. Make a list of good and evil things or deeds.
Write down the possible results before them.
(अच्छी व बुरी चीजों अथवा कर्मों की सूची बनाओ।)
Answer:

2. Find any other poem conveying the same moral either in English or Hindi. Write it in your project file and recite it in the class.
(ऐसी ही एक और कविता हिन्दी या अंग्रेजी में लिखो व कक्षा में पढ़ो।)
Answer:
Students can do themselves.
(छात्र स्वयं करें।)

In Memoriam Central Idea of the Poem

The poem tries to bring in reformation. It conveys the message of adopting new good things and giving up the bad things. Evils such as falsehood, sad memories of past, misery, poverty, harmful old traditions, cornal desires, sins, greed etc. should be discarded. The new things such as truth, people’s well being, noble ways of life, pure laws, love of truth, right and good and world peace should be welcomed.

In Memoriam Difficult Word Meanings

Sap (सैप)-to make something weaker to destroy. something gradually (धीरे-धीरे नष्ट या दुर्बल करण); Feud (फ्यूड) an angry and bitter argument between two people or groups that continues over a long period of time (पुश्तैनी दुश्मनी); Redress (रिड्रेस)-compensation (सुधारना); Mournful (मोर्नफुल)-very sad (अत्यधिक दुःखी); Minstrel (मिन्स्ट्रेल) a musician or singer in the middle ages, here it means ‘poet’ (कवि); Slander (स्लैण्डर) a false spoken statement intended to change the good opinion people have of somebody (झूठी निन्दा); Spite (स्पाईट) a feeling of wanting to hurt or upset somebody (दुर्भावना, हानि पहुँचाने की भावना।)

In Memoriam Summary, Pronunciation & Translation

Ring out the old, ring in the new,
Ring, happy bells, across the snow;
The year is going, let him go;
Ring out the false, ring in the true.

(रिंग आउट द ओल्ड, रिंग इन द न्यू,
रिंग, हैप्पी बैल्स, अक्रॉस द स्नो;
द यीअर इज गोईंग, लेट हिम गो;
रिंग आऊट द फॉल्स, रिंग इन द ट्र.)

अनुवाद-पुराने को त्याग दो, नए को अपनाओ,
खुशियों की घंटियाँ बजाओ, बर्फ में सभी तरफ;
वर्ष जा रहा है, उसे जाने दो;
झूठ को त्याग दो, सत्य को अपनाओ।

Ring out the grief that saps the mind,
For those that here we see no more:
Ring out the feud of rich and poor,
Ring in redress to all mankind.

(रिंग आऊट द ग्रीफ दैट सैप्स द माइण्ड,
फॉर दोज़ दैट हेयर वी सी नो मोर;
रिंग आऊट द फ्यूड ऑफ रिच ऐण्ड पूअर,
रिंग इन रीड्रेस टु ऑल मैनकाइण्ड।)

अनुवाद :
उन दुःखों को त्याग दो जो मन को कमजोर करते हैं।
उन लोगों के लिए जो अब हमें यहाँ नहीं दिखते (जो नहीं रहे);
त्याग दो अमीर और गरीब के बीच के बैर को,
सम्पूर्ण मानव जाति के कष्ट निवारण का उपाय अपनाओ।

Ring out a slowly dying cause,
And ancient forms of party strife;
Ring in the nobler modes of life,
With sweeter manners, purer laws.

(रिंग आऊट अ स्लोली डाईंग कॉज़,
ऐण्ड एन्शियण्ट फॉर्मस ऑफ पार्टी स्ट्राईफ;
रिंग इन द नोबलर मोड्स ऑफ लाइफ,
विद स्वीटर मैनर्स, प्योरर लॉज.)

अनुवाद :
धीरे-धीरे मृत्यु की ओर बढ़ते सिद्धान्त को त्यागो,
(अप्रासंगिक हो चुके सिद्धान्त को त्यागो)
और प्राचीन तरह के दलगत विवाद;
श्रेष्ठ जीवन के ढंग अपनाओ,
बेहतर आचार-विचार और विशुद्ध (प्रासंगिक) सिद्धान्तों के साथ।

Ring out the want, the care, the sin,
The faithless coldness of the times.
Ring out, ring out my mournful rhymes,
But ring the fuller minstrel in.

(रिंग आऊट द वॉण्ट, द केयर, द सिन,
द फेथलस कोल्डनेस ऑफ द टाईम्स;
रिंग आऊट, रिंग आऊट माई मोर्नफल राईम्स,
बट रिंग द फुलर मिन्स्ट्रेल इन।)

अनुवाद :
अपनी इच्छाओं, चिन्ताओं, पापों को और
इस दौर की अविश्वसनीय भाव शून्यता को त्यागो;
त्यागो, त्यागो मेरी विषादपूर्ण कविताओं को,
परन्तु अपनाओ उस कवि हृदय लोक गायक को।

Ring out false pride in place and blood,
The civic slander and the spite;
Ring in the love of truth and right,
Ring in the common love of good.

(रिंग आऊट फॉल्स प्राइड इन प्लेस ऐण्ड ब्लड,
द सिविक स्लैण्डर ऐण्ड द स्पाईट;
रिंग इन द लव ऑफ टुथ एण्ड राईट,
रिंग इन द कॉमन लव ऑफ गुड।)

अनुवाद :
स्थान और वंश के झूठे गर्व को त्यागो
कलंक मढ़ना व द्वेष करना त्यागो;
सत्य और न्याय के प्रेम को अपनाओ,
भलाई के सर्वनिष्ठ प्रेम को अपनाओ।

Ring out old shapes of foul disease;
Ring out old narrowing lust of gold;
Ring out the thousand wars of old,
Ring in the thousand years of peace.

(रिंग आऊट ओल्ड शेप्स ऑफ फाऊल डिज़ीज़;
रिंग आऊट द नैरोईंग लस्ट ऑफ गोल्ड;
रिंग आऊट द थाऊसैण्ड वार्स ऑफ ओल्ड,
रिंग इन द थाऊसैण्ड ईयर्स ऑफ पीस.)

अनुवाद :
पुरातन सामाजिक बुराई रूपी रोगों को त्यागो;
धन की क्षुद्र कामनाओं को त्यागो;
त्यागो हज़ारों पूर्व युद्धों को,
अपनाओ हजार वर्षों की शान्ति को।

MP Board Class 10th English Solutions

The Complete Educational Website

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *